




بازدید از منطقه راین، ساردوییه و بزنجان، کرمان (دوره هشتم)
عکاس: سینا حسینخانی
به قلم: محبوبه علینقی خانی
تاریخ بازدید: تیر ۹۸
استاد: آقای دکتر جعفری صدر
ساعت ۶ صبح از درب موسسه به سمت راین حرکت کرده و در ابتدا در ۱۳ کیلومتری راین از یک معدن سنگ تراورتن بازدید به عمل آمد. از نظر زمین شناسی، این منطقه به بخشی از کمربند ماگمایی ارومیه دختر تعلق دارد. تنوع سنگ شناسی منطقه، شامل گدازه هایی به سن ائوسن(بازالت و آندزیت)، پیروکلاستیک( آگلومرا و توف) و اپی کلاستیک( ماسه سنگ، آهک و گنگلومرا) می باشد که توسط توده های نفوذی دیوریتی و دیابازی متعدد قطع شده اند. فعالیت آتشفشانی در این منطقه انفجاری بوده و مقدار زیادی آذرآواری را به وجود آورده است. منطقه مذکور یک ناحیه با سنگ های آذرین و آتشفشانی می باشد که در مجاور آن چشمه های آب گرم نهشته های آهکی خود را بر جای گذاشته اند؛ که تشکیل تراورتن اونیکس و رگه های مرمر (آراگونیت) داده است.
وجود گسل در محل تلاقی کوه و دشت توسط آبراهه های بریده شده توسط گسل قابل مشاهده است. در مسیر بعد به سمت ساردوییه ۱۰ کیلومتری درب بهشت موقعیت مکانی خود را توسط GPS بر روی نقشه توپوگرافی و نقشه زمین شناسی مشخص کردیم به نحوی که UTM مکان حاضر را توسط مکان یاب قرائت شد زون بندی ۳۸ تا ۴۱ مربوط به ایران است و ما در زون ۴۰ قرار داشتیم و بر روی نقشه زون ۴۰ و utm خوانده شده را پیدا کرده و موقعیت ما بر روی نقشه بدست آمد و همچنین بر نقشه ۱/۱۰۰۰۰۰ شیت ساردوییه موقعیت خود را مشخص کردیم. در مسیر هنزا به رابر در محل گدار اسکر یک دایک آذرین درونی در بین سنگ های آذرین بیرونی را مشاهده گردید. سن دایک از سنگهای پیرامونش کمتر است سنگ های دانه درشت که با چشم غیر مسلح قابل تشخیص هستند.
آذرین درونی و سنگ های دانه ریز آذرین بیرونی هستند. بیشتر سنگهای این ناحیه، آذرآواری و گدازه های بازالتی و آندزیتی متعلق به ائوسن بوده که به عنوان سنگ میزبان دایکها محسوب می شوند. پلاژیوکلاز، تنها کانی است که به خوبی در آنها، قابل مشاهده می باشد. در بین این سنگ ها رگه هایی از کلسیت ژیپس مشاهده شد و کلسیت با رخ قائمه و سختی ۳ قابل تشخیص است و با اسید ضعیف می جوشد و ژیپس با سختی ۲ و بافت سوزنی قابل تشخیص است. همچنین در بین رگه های کلسیتی ژئود هایی از سیلیس هم تشکیل شده است. در منطقه بزنجان افیولیت های بر جای مانده از پوسته اقیانوسی و پیلو لاواها و سکانس های رسوبی چرت رادیولاریت قابل مشاهده است.
در آخر هم در منطقه گدار سنگ صیاد در استوک گرانیتی و رگه های پگماتیک مشاهده گردید و در امتداد شکستگی ها رگه ها دچار جابجایی شیب لغز با مولفه امتداد لغز راست بر شده اند این توده گرانیتی با فرسایش لانه زنبوری که شاخص شناسایی توده های گرانیتی است مشاهده می شود.