بازدید از منطقه گلزار و اردیکان، بردسیر (دوره هشتم)

عکاس:‌سینا حسینخانی

به قلم: فاطمه گلستانیان

تاریخ بازدید: تیر ماه 98

استاد: آقای دکتر عسکری

منطقه گلزار قریه العرب دهتازیان شهری است با وسعت 330 هکتار و دارای 82 آبادی که در 59 کیلومتری شهر بردسیر واقع شده است. این شهر یک ناحیه صنعتی، سد انحرافی و 12 کیلومتر کانال آب دارد و طرح آبرسانی از گلزار به شهر کرمان یکی از مهمترین طرحهای زیربنایی آبرسانی جنوب شرق ایران بوده است. این منطقه دارای موقعیت اقلیمی چهار فصل می باشد. با توجه به بارش های اخیر و پوشش گیاهی غنی توانستیم بیش از 80 نوع گیاه را مشاهده کنیم. در این بازدید انواع گیاهان دارویی از جمله شیرین بیان، زارچ، پونه و… گیاهان علفی یا مهاجم مثل خارشتر و اسپند، گیاهان آبزی از جمله سیخ نی و جِگن، گیاهان مخصوص ایران مثل تاغ (برای تثبیت شنهای روان مفید است) و خزه (کوچکترین گیاه ایران) را مشاهده کردیم. گیاهان هر منطقه شاخص زیستی آن منطقه هستند؛ بنابراین از روی پوشش گیاهی می­ توان به جنس خاک آن منطقه پی برد، به عنوان مثال قیچ معرف خاک های اسیدی و آتشفشانی است و از روی رشد خارشتر می ­توان پی برد سطح آب سفره های زیرزمینی در آن منطقه بالا است.

روز جمعه ساعت 6 صبح درب موسسه حاضر شدیم و با اتوبوس به سمت منطقه گلزار حرکت کردیم. بین راه و در 20کیلومتری منطقه بهرامجرد اولین منطقه بازدید بود که توانستیم سه گیاه تاغ، گز و خارشتر را درکنار هم ببینیم. این منطقه از نظر پوشش گیاهی درجه 3 محسوب می ­شود و بیشتر پوشش آن گیاهان خاردار از جمله خارشتر، خار غلتان، علف شوره، گل پنبه ای و اسپند بود.

در این منطقه یک آبگیر کوچک وجود داشت که گیاهان سیخ نی و جِگن در کنار آن دیده می شد. طول مسیر برای بازدید از منطقه بعدی توانستیم شیرین بیان و تلخ بیان و گیاه گل سنگ (شاخص آلودگی) را مشاهده کنیم. در مناطقی که شاخص آلودگی پایین باشد، گیاه گل سنگ رشد می ­کند. در این منطقه گیاهانی از جمله: انغوزه، شیرین بیان، تلخ بیان، مصفا، سلمه تره، اِفِدرا، تاج خروس، شقایق، سریشو، کاهو خاردار، خار لَته، درمنه کوهی و … را مشاهده گردید، سپس به سمت منطقه قنات  گلزار برای صرف صبحانه راهی شدیم و بعد از خوردن صبحانه با اتوبوس به سمت اردیکان حرکت کردیم و در ابتدای جاده خاکی از اتوبوس پیاده شدیم و به سمت بالای منطقه اردیکان عزیمت کردیم.

 در میانه راه گیاهانی از جمله سپیدار، زارچ، مریم گلی، آلاله، کاسنی، زبان پس قفا، گل حنا، سیر وحشی، مستونک، اِرَنژیوم، گون اسبی، چوبک، گیاه قطب نما (کاهو وحشی)، پیچک صحرایی، مزارع کاشت گل محمدی، سیب زمینی و… را مشاهده کردیم. در انتها در زیر سایه درختان بید و کنار جوی آب برای صرف نهار توقف کردیم. بعد از صرف نهار استاد گرامی آقای دکتر عسکری مجدد برخی از گیاهان را برای ما مرور کردند و بعد از آن به سمت کرمان باز گشتیم و حدود ساعت 7 عصر به کرمان رسیدیم. در این سفر تعدادی از دوستان دوره هفتم اکوتوریسم نیز ما را همراهی کردند و سفر بسیار خاطره انگیزی را برای ما رقم زدند. جا دارد از این دوستان برای همراهی و کمک ایشان تشکر کنیم. همچنین تشکر ویژه از آقای دکتر نجفی پور و سرکار خانم حقیقت و خانم خسروی مسئولین موسسه جهت همراهی و مدیریت این سفر بسیار پربار و خاطره انگیزِ فراگیران دوره هشتم اکوتوریسم موسسه گردشگری هفتوادکویر.